dimecres, 24 de gener de 2018

EXPERIMENTEM AMB L'AIGUA

La setmana passada vam dur a terme tres experiments relacionats amb l'aigua.Primer experiment: Posem dues mandarines dins una gerra d'aigua. Una mandarina està pelada i l'altra no. Què passarà?? Fem hipòtesis, algunes de les quals són que les dues mandarines suraran, totes dues s'enfonsaran, que es mullaran... Què passarà??
La mandarina amb pela sura  i la que està pelada no! Per què?? La mandarina sense pela s'enfonsa perquè l'aire s'introdueix a l'interior dels grills i augmenta el seu pes.

Segon experiment: Expliquem als nens que posarem dos ous en dues gerres d'aigua i preguntem què passarà. Algunes de les hipòtesis és que els ous sel's trencarà la clova, d'altres nens i nenes diuen que s'enfonsaran, que es trencaran.... Ho comprovem, primer tirem un ou i veiem que s'enfonsa, i després fem el mateix procediment amb l'altre, tots dos s'enfonsen. Els explico que ara tirarem sal en una de les gerres a veure què passarà. Alguns diuen que no passarà res, i d'altres endevinen el que succeirà.  


L'ou que és dins l'aigua salada sura, ja que l'aigua salada  és més densa que l'aigua dolça.

Tercer experiment: Aquest últim experiment és molt i molt senzill i va agradar molt als nens. Vam posar tres ossets de llaminadura en un pot petit amb aigua. Què passarà? Alguns van dir que es desfarien, es trencarien, que  es quedarien sense color, que en el pot es formaria l'arc de Sant Martí... Així doncs, vam observar durant una estona i no passava res. Vam pensar que el millor era deixar-ho, anar a dinar i a la tarda ho tornaríem a mirar. A la tarda tampoc es veia cap canvi.
Vam acordar deixar-ho tota la nit a veure si passava alguna cosa... i l'endemà al matí quan vam tornar, els ossets petits s'havien tornat molt més grans!!